Последователи

четвъртък, 28 септември 2023 г.

Виден български революционер и национален герой. Войвода на ВМОРО.

 На 28 септември 1938г., в Бургас умира Киро Димитров Узунов. Виден български революционер и национален герой. Войвода на ВМОРО.

Той е роден на 7 февруари 1864г. в град Малък Самоков, днес в Турция. От 1880г. живее в Бургас. От 1901г. е четник при Георги Кондолов.

В началото на януари 1903г. Георги Костадиев поставя началото на революционната организация в село Конак. През март организаторите Киро Узунов, Дико Джелебов, Иван Делибозов и Иван Тамахкяров събират и заклеват мъжете от цялото село. Избран от конгреса на Петрова нива за войвода на Гьоктепенски участък, негов подвойвода е Иван Делибозов, отстъпил впоследствие на поручик Коста Стоянов след като е ранен в сражение с турска войска. Заместен е като войвода от Йордан Мешков. Лекува се и продължава да живее в Бургас.

При избухването на Балканската война в 1912г. Киро Узунов е доброволец в Македоно-одринското опълчение и служи във Втора рота на Лозенградската партизанска дружина.




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Забележка: Само членове на този блог могат да публикуват коментари.

Генерала който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, французи. италианци и руснаци

 На 25 януари 1945 година, умира великия български генерал Тодор Кантарджиев, който се би храбро срещу сърби, турци, румънци, англичани, фра...